Dagtocht met "Jan Plezier"
20 mei 2010


Prins Hendrikkade, donderdag 20 mei jl. tijd 09.05 uur. Gooi de trossen maar los.
Allen die voor de dagtocht hadden geboekt waren aan boord en weg gingen we.
De geplande tocht naar Ossenzijl ging niet door in verband met werkzaamheden aan de brug in Kalenberg. Thans ging de tocht via Zwartsluis en Hasselt naar Kampen.
Eerst kregen we een rondje in de haven van Zwartsluis. Daarna via het Zwarte water langs Hasselt richting de IJssel.
Alras werd er door Bart Lubbering en z`n damesteam koffie met gebak geserveerd. We hebben nog even voor hem gezongen omdat hij jarig was en moest werken op z`n verjaardag.
Na het schutten in de sluis voor de IJssel, werd de tocht voortgezet over de IJssel richting Kampen.
Onderweg werd de lunch geserveerd, met heerlijke soep vooraf. Daarna meerden we omstreeks 13.00 uur af in Kampen. Even de benen strekken. De dames kregen de boodschap mee dat alle gekochte kleding bij terugkomst geshowd moest worden, uitgezonderd bikini`s en ander badgoed. Iemand vond dat dit beter door een categorie jongeren gedaan kon worden.....!
Om 14.00 uur werd de reis voortgezet. De vernieuwde oude IJsselbrug met z`n gouden wielen werd voor Jan Plezier geopend en verder ging het. Volgens de captain Roel Joosten kan de brug in september niet geopend worden omdat op de derde dinsdag in september de gouden wielen gebruikt moeten worden onder de gouden koets op Prinsjesdag. Gelet op zijn gezicht moet er aan getwijfeld worden of hij geheel en al de waarheid sprak....? Na het passeren van de brug werd er inderdaad een modeshow gehouden. Presentator Bart gaf uitleg over "pofmouwtjes" e.d. van de kleren die mevr. Zanen had gekocht en door haar werden geshowd. De creatie werd goedgekeurd. Volgens welingelichte bronnen was er over de betaling van de kleding wel enige verwarring ontstaan. Het juiste er van is niet bekend geworden. Het had iets met het niet meer weten een van een pincode te maken of zo...?..!..? Gelukkig is alles wel goed gekomen. Verder ging het via het Kattendiep met z`n rietlanden richting Ketelmeer. Daar aangekomen ging het rechtsaf naar het Ramsdiep, waar we langs het Zwolse meer met z`n rietlanden kwamen. Prachtig waterrijk natuurgebied. Een ons allen bekende vogelliefhebber aan boord kon z`n hart ophalen met het spotten van vele soorten vogels.
Bij de kruising Zwanendiep-Zwolsediep werd rechts aangehouden en via het Zwolsediep richting Genemuiden-Zwartsluis en het Meppelerdiep, gingen we weer huiswaarts waar om 17.30 uur werd afgemeerd aan de Prins Hendrikkade.
We konden met elkaar terug zien op een mooie dag met prachtig zonnig weer. Er was hulp voor iedereen die het nodig had.
Dank voor de organisatoren voor de voorbereiding en begeleiding van deze twee dagen "Jan Plezier" voor de ouderen. Het voorziet in een behoefte.

Dank ook aan de captain R.J. die niet alleen de Jan Plezier bestuurde maar ook de nodige informatie verstrekte over bijzonderheden onderweg. Zo ook in één adem genoemd Bart en z`n dames die de inwendige mens verzorgden. Vooral niet te vergeten Mevr. Zanen, die met haar "gouden stem" voorging in de liedjes die gezongen werden. Alle ouderen werden bij aankomst met tevreden gezichten van boord geholpen waarna ze huiswaarts keerden.
Roel Houwing
terug naar Homepage

30-05-2010